Hollywood után szabadon

A BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitánysága hagyományaihoz híven nyílt napot szervezett. Hagyományaihoz híven nem hagyományosat.

A rendőrök változatos munkájáról némi filmipari túlszínesítéssel tévésorozatok tucatjai regélnek. A képernyők rendőr hősei feltehetően kikérték a nagybetűs hivatásosok tanácsait szerepük megformálásához. A BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitánysága a hagyományaihoz híven nyílt napot szervezett november 5-én, amelyen az általános iskolások örömére bemutatókat tartottak a rend őreinek szerteágazó feladataiból.

Dr. Jánosik István kerületi rendőrkapitány köszöntőszavait követően a szolgálati négylábúak, azaz a rendőrkutyák tanúbizonyságot tettek a pótolhatatlanságukról, s a feladatok teljesítését tapssal és mosollyal díjazták a gyerekek.
Az önvédelmi, harcművészeti bemutatónál a tátott száj vette át a mosoly helyét. Csajbók Zsolt és Kiss Péter fáradhatatlanul gyűrte egymást, s alkalmanként önként jelentkezőkkel is megosztottak harcművészeti fogásokat, hogy legyen majd mit kipróbálni az apun, a testvéren.
A nyomozói munka, a kihallgatási technikák sem maradtak titkok Major Judit kiemelt fővizsgáló jóvoltából. A bevezetőben említett rendőrségi témájú sorozatok népszerű főhősei a nyomozók és a bűnügyi helyszínelők. Ez utóbbiak a bűnügyi technika nyomozati munkát segítő szerepéről tartottak előadást, és meglepetéssel nyugtázták, hogy – talán a filmek hatására – igen szakszerű kérdéseket kaptak a diákoktól.
A Hagyományőrző Rendőrszázad asztalainál a hatástalanított fegyverek és a korhű ruházat bemutatóján a fegyverek aratták a nagyobb sikert. Elsősorban a kamaszkor kapuján kopogtató fiúcskák forgatták az ódon és újabb típusú puskákat, géppisztolyokat, sőt voltak, akik a lövések hangját imitálva tették komplettebbé az élményt. A kínálat része volt egy dobtáras géppuska is, amely testvérek között is 8-10 kilót nyomott. Egy fiatal barátunk meg is jegyezte:
– Ugye, ilyet már nem használ a rendőrség, ezt még cipelni sem tudnám, nemhogy célba lőni vele?!
A BRFK Bűnügyi Bevetési Osztályának standján faltörő kos, golyóálló mellény, sisak, testvédő páncél várta az érdeklődőket. Magától értetődik, hogy nagy sikere volt ennek az interaktív bemutatónak is.
Az óránként váltásban érkező iskolai csoportoknak, vagyis a sok száz gyereknek sikeres bemutatót tartott még a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat a környezettudatosságot növelő játékokkal, a Lőrinc-Kertváros Polgárőr Csoport a részeg- és drogos szemüveges ügyességi próbával, a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség a tűzoltóautójával, a Budapesti Fegyház és Börtön a mobilzárka- és kényszerítőeszközeivel, az OMSZ XVIII. kerületi mentőállomása az újraélesztés és a sebápolás szimulálásával.

 

Érdekel minket a véleményed

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .