Átadták a megújult XVIII. kerületi Havanna Heti vásárt

Arold Péter

A Fővárosi Önkormányzat által 2018-ban meghirdetett TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázaton a kerületi önkormányzat két ütemben összesen 190 000 000 Ft-os támogatást nyert a projekt megvalósítására.

Karácsony Gergely ünnepélyes keretek között átadta a TÉR_KÖZ pályázat tábláját, ezzel reprezentálva a kerület és a főváros közötti együttműködés sikerességét. Főpolgármester a köszöntőjében elmondta, hogy nem csak egy piacot adtak át, hanem egy teret, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek. Köszönetet mondott az előző önkormányzati és városvezetőknek is a beruházásban való részvételért, külön megköszönte Ughy Attila képviselő úrnak, hogy jelenlétével osztozik a kerület örömében.

Budapest Főváros XVIII. kerület Önkormányzata a TÉR_KÖZ  pályázat, Havanna-lakótelepre készült anyagában az ott működő „Havanna Heti vásár” felújítását tűzte ki célul, annak érdekében, hogy a vásár a mai kornak megfelelő arculattal és minőségi környezetben várja az oda látogató vásárlókat. A fejlesztendő terület jelenleg is vásárként funkcionál, viszont a mostani körülmények az árusításra nem a legmegfelelőbbek. A projekttel egy olyan fejlesztést kívántak megvalósítani, amely nemcsak a terület arculatát javítja, hanem az ott folyó tevékenység minőségi változását is eredményezte. A meghívásos ötletpályázat keretében a nyertes tervező, Keller Ferenc készíthette el a végső tervet a Havanna-lakótelepre megálmodott vásár megújítására.

A projekt ütemezett kivitelezésben, két ütemben valósul meg. Az első ütemben a mostani arculatot meghatározó az árusításra használt régi, kiselejtezett lakókocsik helyére egy egységes képet mutató, modern, minden igényt kielégítő épületegység épült meg. Az  az épület tervezésénél jelentős figyelem irányult az eladóhelyiségek maximális belső kialakítására és a megfelelő felszereltségére biztosítva ezzel az árusok kényelmes munkakörülményeit. A felújításnak köszönhetően egy mindenki által elfogadott kép alakulhatott ki a lakótelepen évek óta nagy népszerűséggel bíró heti vásárról, mely így az eltérő elvárásoknak és szabályoknak is egyaránt megfelel már.

A projekt részeként valósult meg a hetivásár területének környezetrendezése is, a piac körül található aszfaltburkolat – anyagminőségének és vizuális megjelenésének – megújításával és több funkcióssá tételével. Az aszfalt festésen Kondor Béla Csendélet című műve ihlette absztrakció látható. A terület piaci időszakon kívüli hasznosításával erősödhet a lakótelepen a közösségi élet, melynek köszönhetően újabb pontján tudott megújulni a Havanna lakótelep.

Fontos megjegyezni, hogy a  projekt még tavaly  előtt indult melyet Főváros 2018. május 2-i kezdettel hirdetett ki.

Főváros számára kiemelten fontos a közterületeken és a közösségi használatú tereken megjelenő városi élet minőségének folyamatos javítása és megőrzése. A városrehabilitációs célok megvalósítása érdekében a Fővárosi Városrehabilitációs Keret felhasználásának szabályairól szóló 27/2013. (IV. 18.) számú Főv. Kgy. rendelet alapján a Főváros 2018. május 2-i kezdettel új pályázatot hirdet meg kerületi önkormányzatok számára közterületek komplex megújítására és közösségi célú városrehabilitációs programok megvalósítására.

További információ: http://terkoz.budapest.hu/

Hozzászólások

Érdekel minket a véleményed