Tájékoztató a HPV-ről

Szülők figyelmébe ajánljuk!

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testülete  támogatja a kerületben állandó lakcímmel rendelkező és a 2020/21-as tanévben 7. osztályba járó fiúgyermekek HPV elleni védőoltását. A Képviselő-testület határozataival teljes mértékben átvállalta a 2 injekcióból álló védőoltás költségeit.

Az iskolai keretek közötti első védőoltásra előreláthatólag 2020 őszén kerül sor, a második védőoltást 2021 tavaszán kapják meg a fiúgyermekek az iskolaorvosok, illetve védőnők segítségével az iskolában.

Azok a fiúk, akik a kerületben állandó lakcímmel rendelkeznek és a 2020/21-as tanévben 7. osztályosok, de nem XVIII. kerületi iskolába járnak, az alábbi elérhetőségek valamelyikén jelentkezhetnek Gémesi A. Tünde egészségügyi referensnél:gemesi.tunde@bp18.hu és a 296-1300/1333-as telefonszámon. A jelentkezési határidő: 2020. szeptember 11. A szülői nyilatkozat letölthető a https://www.bp18.hu/hirek/keruleti-hirek/item/19999-tajekoztato-a-hpv-rol honlapról.

Miért érdemes oltani a HPV ellen a fiúkat is?

A  humán papillóma vírus (HPV)  fertőzésről

A humán papillóma vírus (HPV)  a leggyakoribb vírusos eredetű, szexuális úton terjedő betegség. A szexuálisan aktív felnőttek – nők és férfiak egyaránt – akár 70%-ánál is bekövetkezhet a fertőzés egy, esetleg több törzzsel.
A fertőzések 5-10 százaléka tartóssá válik, és idővel szemölcsök, illetve daganatos elváltozások kialakulásához vezethet a nemi szerveken és azok környékén, a végbélben, a száj-garat üregben.
A fertőzés leküzdését követően nem alakul ki természetes védelem az újrafertőződéssel szemben.

Milyen betegségeket okozhat a HPV férfiakban?

A férfiakban a HPV 6, 11 típusai ugyanúgy okozhatnak nemi szervi szemölcsöket, mint a nőkben. A nemi szervi szemölcsök általában jóindulatúak, kezelésük kellemetlen, fájdalmas, hosszadalmas, költséges, gyakran kiújulhatnak. A daganatkeltő típusok nemi szervi, végbél és szájüregi daganatokat  okozhatnak a férfiakban is. A hímvessző rákok 40%-át, a végbélrákok 90%-át és bizonyos száj-garatüregi rákok kb. 40-60%-át HPV okozza. Irodalmi adatok szerint Európában az évente újonnan diagnosztizált HPV okozta rákok  kb. 30%-a férfiaknál alakul ki.

A védőoltásról

Az óvszer használata ugyan csökkenti a megfertőződés esélyét, de nem ad biztos védelmet. A 4 komponensű védőoltás az egyetlen vakcina jelenleg, amellyel a fiúk és a férfiak is olthatók. Az oltóanyag, közel 100%-os védelmet nyújthat hosszú távon az oltott személynek. A fiúk beoltása a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása szempontjából egyenlő fontossággal bír a lányokéval. Egyrészt megvédi az oltott egyént a HPV 6,11,16,18-as törzsek által okozott betegségek kialakulásától, másrészt megakadályozza, hogy az illető tünetmentes hordozóként megfertőzze a jelenlegi, vagy jövőbeni partnerét. A felelős szexuális magatartásunkhoz is hozzátartozhat a HPV prevenció.

Kérjük, a témával kapcsolatban kísérje figyelemmel a helyi médiákat.

 

odtSzülői_nyilatkozat.odt

Érdekel minket a véleményed