Olimpiai sportág költözik vissza a Bókay-kertbe

Óránkénti 50 kilométeres sebesség, 4-5 méter magas ugratások és 9 méter hosszú repülések – mindez bringával. A Bókay-kertben Magyarország legmodernebb BMX Cross pályája épül, amely nemzetközi viszonylatban is megállja majd a helyét.

Lévai István Zoltán alpolgármester a pályaépítéssel kapcsolatban elmondta: jó példa arra, hogy az önkormányzat mindenféle sportágra odafigyel, s ahol igény van rá, és lehetőség is kínálkozik, ott igyekszik segíteni.

– Sok kritikát kapunk, hogy csak focipályákat építünk. Az új BMX-pálya az élő példa arra, hogy ez nem így van. Szeretnénk, hogy majd minél több gyerek próbálja ki a jövőben ezt a modern, a mai szabványoknak megfelelő pályát – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, hogy reményei szerint nemcsak a BMX Cross sportágat, hanem magát a kerékpározást is népszerűsíteni fogja a pálya. – Abban is bízom, hogy izgalmas versenyeknek is helyet tud majd adni az egyébként is sokoldalú Bókay-kert.

Örömteli feladat

A Bókay-kert sportszakmai üzemeltetéséért a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Sport-, Rendezvény- és Médiadivíziója a felelős. Csempesz Iván divízióvezető elmondta, hogy örömmel vállalják a BMX-pálya működtetésével járó pluszfeladatokat.

 

Felújítás átépítéssel

A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. az önkormányzat megbízásából végzi a Bókay-kerti BMX-pálya felújítását, amihez az önkormányzat a Magyar Kerékpáros Szövetséggel együttműködve pályázati úton teremtette elő az anyagi forrást.
A 2000 négyzetméter alapterületű BMX-pálya burkolása, illetve az „indítóállomás” átépítése elkezdődött. Bár a korábbi pálya nyomvonal megmarad, az ugratókat, a kanyarokat és a különböző technikai pontokat teljesen új elképzelések alapján alakítják ki.

– Egy balesetveszélyes és teljesen tönkrement pályát hagytak ránk 2010 végén, ezért akkor kénytelenek voltunk azt bezárni. Emiatt nagyon sokan kritizáltak minket, de bíztunk abban, hogy egyszer sikerül megfelelő szakmai színvonalon újranyitni a pályát – mondta Csempesz Iván. – Az ügyet Ughy Attila polgármester is felkarolta, és segítségével mára sikerült eljutni oda, hogy elkezdődött a felújítás, és hamarosan ismét használható lesz a pálya. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a BMX Cross nem veszélytelen sportág, de az, hogy frekventált helyen, a Bókay-kertben lehet ezt a sportot művelni, garanciát jelent arra, hogy az esetleges sérülésekkor gyorsan érkezhet segítség.

Bajnok a csapatban

A pálya szakmai véleményezésére a legalkalmasabb embert sikerült megtalálni Szoboszlai Patrik személyében. Patrik nyolcszoros magyar bajnok, ötszörös osztrák–magyar bajnok, háromszoros Alpok–Adria Kupa-győztes a BMX Cross sportágban. Mintegy 60 pályán tekert a világ különböző országaiban, és a pályatapasztalatai mellett szívügye is ez a hely, ugyanis gyermekkora óta a XVIII. kerületben él, és a Bókay-kertben ismerkedett meg a sporttal.

– Egy BMX Cross pálya csak részben tervezhető meg papíron, mert az ugratókat és az érkezési helyek szögeit, fokait építés közben lehet pontosan belőni. Fontos, hogy az agyag és kőpor keverékéből készülő burkolatnak az aránya, a vastagsága és az eldolgozása is tökéletes legyen. A pályánál figyelembe kell venni, hogy ne csupán profik tudják használni, hanem kezdők vagy akár családok szabadidős programjait is kiszolgálhassa.
Az indulópontról 50 km/órás sebességre lehet felgyorsulni, az ugratókon akár 4-5 méter magasságig lehet felugratni, vagy ha valaki hosszanti ugrást akar, akkor 9 méteren keresztül repülhet.
– Magyarországon nem lesz párja ennek a pályának, de az Alpok–Adria- térségben is megállja majd a helyét – értékelte a készülő pályát Szoboszlai Patrik.

 

Érdekel minket a véleményed

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .