Meghosszabbítják a 42-es villamos pályaszakaszát

A 42-es villamos nyomvonalának meghosszabbításáról írt alá nyilatkozatót Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc polgármestere és Karácsony Gergely főpolgármester. Az erről szóló megállapodás tartalmáról szóló hírt az MR 3.hu is megkapta.

Karácsony Gergely főpolgármester és Szaniszló Sándor polgármester a XVIII. kerületi kihelyezett kabinetülésen aláírta a nyilatkozatot, így a Havanna-telep és a Szent Lőrinc-telep érintésével egészen a Gloriett-telepig közlekedhet majd a 42-es villamos.

Az elkövetkező években meghosszabbíthatják, és ezzel egy időben fel is újíthatják az egyik legrövidebb fővárosi villamosvonalat. A fejlesztésnek köszönhetően gyors és kényelmes metrókapcsolatot kaphatnak majd a Gloriett- és a Szent Lőrinc telepen élők, de jelentősen könnyebben és rövidebb idő alatt lehet majd a Havanna-telepről is elérni az M3-as metrót. A régóta tervezett beruházás előkészítése az Európai Unió társfinanszírozásával, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) programnak köszönhetően valósul meg.

Évtizedekkel ezelőtt, a Havanna-telep és a Gloriett-telep tervezésekor és építésekor ezek a lakótelepek nem kaptak kötöttpályás kapcsolatot, az akkori korszellem sokkal inkább az autóbuszokban látta a megoldást a területen élők mindennapi közösségi közlekedésének megoldására. 

A jelenleg a kispesti Tulipán utcáig közlekedő 42-es villamos egészen a Gloriett-telepig járhat, és a lakónegyedekek mellett lényegesen könnyebbé válhat a Kispesti temető és a Bozsik Aréna megközelítése is, hiszen a villamosvonal új szakasza ezeket is érinti majd.

A fejlesztés megvalósításának eredményeként jóval csendesebb lehet a környék, és az utcák levegőminősége is javulhat, hiszen a jelenleg közlekedő dízelbuszoknál sokkal inkább környezetbarát, kényelmes és csendes villamosok közlekedhetnek majd a vonalon. 

A villamosvonal felújításával és meghosszabbításával egy időben a környék is megújulhat: zöldebb és élhetőbb lehet a környezet, javulhatnak a szolgáltatások, kellemesebbek lehetnek az utcák, és a gyalogos- és kerékpárosbarát fejlesztések is megvalósulhatnak. A tervezés során a BKK társadalmi egyeztetést indít a környéken élőkkel a témával kapcsolatban – írja közleményében a cég. 

A 42-es meghosszabítása része annak az átfogó közlekedésfejlesztési koncepciónak, amelyik tovább bővítené a fonódó villamoshálózatot.


Érdekel minket a véleményed

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .