Hitted volna?

Valamikor Pestszentlőrincnek volt egy olyan tájkép részlete, amikor az 51-es villamos a Hortobágyot idéző síkságon haladt át. Ezt hívták Bivalyrétnek.

Az 51-es villamos igazi klasszikus az eltűnt budapesti viszonylatok közt: a nyolcvanas évek első feléig közlekedett ez a vérbeli „tuja”, melynek pályája hol lakott területen vezetett, hol pedig a zöldben, például a Bivalyréten, mely nevéhez illően valóban egy régi legelő volt, az ilyen helyeken elengedhetetlen gémeskúttal együtt! Amikor a vonal 1983-ban megszűnt, a budapesti villamosoknak egy olyan fajtája tűnt el, mely nem valószínű, hogy valaha újra felbukkanna.

Az alap-vonal a Nagyvárad tér és Pestimre (vagy történelmi időszaktól függően Pestszentimre) városközpontja közt húzódott, és eredetileg jórészt nem villamosnak épült. A Nagykőrösi út mellett húzódó Cséry-féle szemétszállító vasút Ecseri út és Pestimre közti vonalát a BSzKRt 1938-ban kötötte össze a Kőbányai Iparvasút homokbányai vonalával, mely Kőbányáról a Határ és az Ecseri út közti részre vezetett. Ez egy egyvágányú vonal volt, kitérőkkel: az 51A a Háromszék utcáig járt, a főviszonylat a Vas Gereben utcáig, ahol a szeméttelep kocsiszíne volt (itt lett később a Kilián buszgarázs). A szemétvasút gőzvontatású vonatai közben továbbra is jártak a szemétlarakó dombokig. 1952-ben a Nagykőrösi út elejéig tartó szakaszt kétvágányúsították, 1957-ben pedig megszűnt a szemétvasút, és a vágányain megindult az 54-es villamos a Vas Gereben utca és a Fogarasi utca közt. 1958-ban társadalmi munkában áthelyezték a síneket a szemétdombok közül azok tövébe, a Bivalyrétre, ekkor Pestimre felső vasútállomás lett a külső végállomás, a belsőt pedig áthelyezték a Nagyvárad térre. A Nagykőrösi út a ’60-as évek elejére egészen a Kilián garázsig kétvágányú lett, ezen túl egy hurokvégállomás is épült a Vas Gereben utcánál.


A vonal Határ úton kívül eső része 1962-ben

1961-ban elkészült a Vörösfény utcáig tartó szakasz, majd 1967-ben hurokvágány épült a Használtcikk piacnál, illetve a Vas Gereben utca és Kilián buszgarázs utca közti szakasz is kétvágányú lett. Ezzel a vonal elérte klasszikusnak tekinthető állapotát. Ezután jobbára már csak a betétjáratok és a végállomások változtak a környék építkezéseinek megfelelően. 1980-ban, az északi-déli metró megnyitásakor a betétjáratok megszűntek, az 51-es pedig csak a külső szakaszon, a Használtcikkpiac és Pestimre között közlekedett. Ekkor a 13-as villamos járt a Nagykőrösi úton (Örs vezér tér-Használtcikkpiac), ameddig fel nem szedték ott is a síneket, hogy helyet csináljanak az M5 autópálya bevezető szakaszának.

A vonal megállói a fénykorban, 1968-ban:


Nagyvárad tér, Könyves Kálmán krt., Ecseri út, Fuvar-telep, Épületelemgyár, Üllői úti lakótelep, Határ út, Gomb u., Cukrász u., Hunyadi u., Nagy Sándor u., Vörös Október u., Kilián buszgarázs, Használtcikk piac, Lajosmizsei vasút, Fogarasi út, Gyimes út (Tülök utca), Közdűlő út, Bivalyrét, Pestimre felső MÁV állomás, Arany János u., Fő u., Pestimre Vörösfény u.

51A a Nagyvárad téri végállomáson, a háttérben az István kórház bejárati pavilonja

A villamosok a Nagyvárad téri hurokvégállomásról kihaladva az Üllői úton együtt haladtak az ottani viszonylatokkal, majd az Ecseri útra kanyarodtak. Ez az útvonal állandónak volt mondható, persze voltak kivételek: 1976-ban, a Nagyvárad tér átépítésekor az 51 és az 51A a Delej utcába járt (Golgota tér), az Ecseri úti metrómegálló építéskor pedig csak az Üllői útig, de az már a leépülés volt, még akkor is, ha utána másfél évig ismét a Nagyvárad térre közlekedett.

A történetnek itt nincs még vége és ha érdekel látogass el Az 51-es villamos emlékoldalára

Érdekel minket a véleményed

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .